Gezondheid

Meer diabetes type 1 door schone leefomgeving

soap-1209344_960_720Wereldwijd neemt het aantal gevallen van de gevreesde auto immuunziekte diabetes type 1 met 3% per jaar toe.
Diabetes type 1 wordt gezien als een typisch ‘Westers’ probleem.
Tot op heden was de jaarlijkse toename in het aantal nieuwe diabetes type 1 patiënten moeilijk te verklaren.
Een populaire theorie was de zogenaamde ‘hygiene hypothesis’. Nieuw onderzoek door Dr A. Abela en professor S. Fava aan de universiteit van Malta ondersteunt deze ‘hygiënehypothese’

Hygiënehypothese?

De hygiene hypothesis is een theorie gebaseerd op het lichaamseigen vermogen om infecties en virussen te bestrijden.
Deze theorie gaat er vanuit dat het contact van pasgeborenen en kinderen met lichaamsvreemde bacteriën en parasieten nodig is om het immuunsysteem te trainen om op een gepaste manier in actie te komen tegen bacteriën en parasieten.
Volgens aanhangers van deze hypothese is de hygiëne standaard van de huidige westerse wereld zo hoog, dat kinderen nauwelijks nog in aanraking komen met deze slechte bacteriën en parasieten.
Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de kinderen niet goed getraind wordt. Hierdoor is het moeilijker voor het immuunsysteem om slechte en goede cellen te onderscheiden, waardoor goede cellen het risico lopen vernietigd te worden.
Als goede cellen door het eigen immuunsysteem worden vernietigd, zoals dat bij diabetes type 1 gebeurt met de insuline-afscheidende betacellen, spreekt men van een auto immuunziekte.

Het onderzoek

Voor het onderzoek maakte de Spaanse wetenschappers gebruik van gegevens uit het DiaMond rapport van de World Health Organization.
De onderzoekers zochten uit of het aantal gevallen van diabetes type 1 binnen een bepaalde samenleving, in verband stond met het aantal sterfgevallen ten gevolge van infectieziekten, en de mate van resistentie tegen antibiotica.

De onderzoekers kwamen erachter dat hoe lager het aantal sterfgevallen ten gevolge van infectieziekten (zoals de meeste Westerse landen) hoe hoger het aantal gevallen van diabetes type 1.

Implicaties

In dit onderzoek wordt een sterke onderbouwing gevonden voor de rol die een te schone leefomgeving speelt bij het ontwikkelen van diabetes type 1.
De toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica, kan ook een verklaring zijn voor het aantal stijgende gevallen van diabetes type 1.
Minder snel naar antibiotica grijpen zal dus het risico op diabetes type 1 kunnen verlagen, of u kunt uw kinderen natuurlijk lekker in de modder laten spelen.

Via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *