Innovatie

Kostenbesparing met LED verlichting

De meeste LED lampen zijn duurder in aanschaf dan de gemiddelde gloeilamp of spaarlamp, maar verdient deze hoge aanschafprijs zichzelf ook terug? Of is de prijs van een LED lamp niet in verhouding?

Prijzen

De laatste jaren is er een sterke daling te zien in de aanschafprijs van LED lampen. Dit is mede mogelijk doordat de productieprocessen voor LED lampen efficiënter en goedkoper worden. Maar ook door het feit dat de LED lamp geen luxeproduct meer is maar in bijna elk huishouden en bedrijf terug te vinden is zorgt er voor dat de prijs zakt. De besparing die u heeft ten opzichte van gloeilampen of spaarlampen is daarentegen langzaam aan het stijgen. De LED lampen worden steeds zuiniger en kunnen de stroom steeds efficiënter omzetten in licht. Ook de lichtopbrengst en lichtkleur van LED lampen is tegenwoordig steeds meer gelijk aan het licht van gloei- of spaarlampen en de bij veel bedrijven gebruikte CDM-T verlichting. Een aantal jaren geleden waren bijna alle LED lampen nog fel wit, wat geen sfeervol licht opleverde. Vandaag de dag is dit echter anders!

Verbruik van LED lampen

Besparen met LED lampen is een van de snelste en makkelijkste besparingen die u kan doen. Een LED lamp verbruikt minder stroom, dit is dan ook de grootste kostenbesparing die een LED lamp oplevert. Het verbruik van LED lampen ligt lager doordat stroom efficiënter omgezet wordt in licht. Bij een gloeilamp gaat een groot deel van de stroom verloren aan de warmte die opgewekt word door de gloeidraad. LED lampen worden daarentegen bijna niet warm en hebben een veel hogere efficiëntie. Dit maakt LED ook tot dé techniek voor in het bedrijfsleven. Denk hierbij aan toepassing van LED bedrijfshal, magazijnen, loodsen en container terminals.

Inzicht in uw besparing

Uiteraard wilt u weten wat u bespaard als u overstapt op LED lampen. Hoe meer lampen u vervangt hoe meer u per jaar aan uw stroomkosten bespaard. Zeker in de tijd waarin we steeds meer inzicht krijgen in ons energieverbruik door slimme meters, die tegenwoordig vaak ook samenwerken met uw smartphone. Doordat we dit inzicht krijgen gaan veel mensen en bedrijven ook kijken hoe de huidige maandlasten omlaag gebracht kunnen worden. Een van de simpele oplossingen is overstappen op LED lampen (uiteraard zijn er ook nog veel andere mogelijkheden om energie te besparen).

Rekenvoorbeeld

We gaan in dit rekenvoorbeeld uit van 5 halogeenspots van 50 Watt, die we vervangen door deze LED lampen van 5 Watt.

De aanschafprijs voor deze lampen zou dan € 82,45 zijn (5 x € 16,49).
Door het lage energieverbruik van deze lampen, zou u bij een gemiddelde brandtijd van 4 uur per dag slechts € 7,85 per jaar betalen. Dit zou in de oude situatie € 78,47 per jaar zijn. U heeft op al onze producten twee jaar garantie, dus u bespaart in twee jaar tijd € 141,24 op uw stroomkosten, trek daar de aanschafkosten vanaf, en u heeft uzelf in twee jaar tijd € 58,79 bespaard door het vervangen van 5 spotjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *